KunstOnlineButik.dk - Kunst, malerier, litografier mm.
Kunsthistorie 1770-1870

1300-1600    1600-1770    1770-1870    1870-1905    1905-1940    1940-1970    1970-2010


Johan Christian Dahl
Født 1788 Bergen, Norge; død 1857 Dresden, Tyskland

J.C. Dahl (Johan Christian Klausson Dahl) var født i Norge, men kom efter en uddannelse som håndværksmaler til Kunstakademiet i København i 1811. Han var påvirket af Jens Juel og C.W. Eckersberg og fik som maler betydning for både Christen Købke og Johan Thomas Lundbye. Han malede portrætter for folk for at tjene penge, men blev mest kendt som landskabsmaler, både af de storladne og de mere ydmyge landskaber. Han holdt af at male Møns Klint, det nærmeste man kommer et bjerglandskab i Danmark. Det var blevet ’in’ at male bjerglandskaber i romantikken, i bjergene hævede man sig over det almindelige og hverdagsagtige. I sine ungdomsår i Norge malede han som ingen anden norsk maler de store bjerglandskaber, men også senere i livet.

I 1820-21 rejste han til Rom, hvor han fik nær kontakt til Bertel Thorvaldsen, der erhvervede flere af hans billeder til sin samling. Thorvaldsen udførte også en portrætbuste af Dahl.
Efter Danmark mistede Norge i 1814, blev Dahl på en måde ’hjemløs’ i Danmark, og måske var det også derfor, han blev professor i Dresden efter hans tilbagevenden fra italiensrejsen i 1821. I Dresden kom han ind i kredsen omkring den store tyske maler Caspar David Friedrich, der fik stor indflydelse på Dahls romantiske landskabsscenerier. Han arbejdede i Dresden indtil sin død i 1857.

Han blev en af de største kunstnere for hele tre lande, Norge, Danmark og Tyskland. Paradoksalt nok var han i sin tid i Danmark en af de største i dannelsen af den rene, danske landskabskunst og dermed også i dannelsen af den danske nationale selvbevidsthed.

J.C. Dahl er rigt repræsenteret på Statens Museum for Kunst og Thorvaldsens Museum. Han er desuden repræsenteret på flere internationale museer: Metropolitan Museum of Art, New York; Fine Arts Museums of San Francisco; National Gallery of Art, Washington D.C; Chazen Museum of Art at the University of Wisconsin; National Gallery of Canada, Ottawa; Fitzwilliam Museum at the University of Cambridge; The Barber Institute of Fine Arts, Birmingham; Neue Pinakothek, München; Nationalgalerie, Berlin; Staatlichen Kunstinstitut, Frankfurt am Main; Staatlichen Kunstsammlungen Dresden; Museum der Bildenden Künste, Leipzig; Schleswig-Holstein Museums; Von der Heydt-Museum, Wuppertal; Palazzo dei Diamanti, Ferrara, Italien; Nationalmuseet, Oslo m.fl.